Читати також:

Історія появи газобетону

Липень 07, 2020
Газобетон або як його ще називають пористий(ніздрюватий) бетон, сьогодні дуже популярний у всьому світі. Патент на нього був оформлений в 1922 році в Швеції, таким собі вченим Еріксоном, якого в подальшому почали вважати винахідником відомого нам автоклавного бетону. Примітно, що попередником автоклавного газобетону цілком можна вважати пористі бетони, отримані ще в 1889 в Чехії Гоффманом. Але в той час це не знайшло практичного застосування і тільки через ще тридцять років раптом набуло популярності.



У двадцятому столітті історія автоклавного бетону рушила відразу двома шляхами. Перший дозволив створити газосиликат, який почав проводиться в 1928 році в Швеції. Це був автоклавний пористий бетон, що отримується з суміші вапна і кремнеземистих добавок, але без додавання цементу. Другий шлях в 1934 році дозволив створити інший вид газобетону, одержуваний при суміші портландцементу і кремнеземистого компонента, але в цей раз без додавання вапна. У ці роки в Швеції почали будувати перші будинки з газобетону, і вони стоять досі, навіть в умовах холодного клімату.

Виробництво автоклавного бетону значно підвищилося після закінчення другої світової війни. У той період необхідно було швидко заново будувати будинки і газобетон відмінно з цим справлявся. У наступні роки виробництво газобетону росло великими темпами. Особливо це торкнулося ФРН. У 1966 році країна випускала більше мільйона кубічних метрів газобетону, причому половину цього обсягу становили стінові панелі.

В СРСР газобетон прийшов в 50х роках двадцятого століття. Тоді почалося виробництво стінових блоків для промислових будівель. В кінці 80-х років виробництво газобетону досягло позначки в 40 мільйонів кубометрів на рік. На початку 90-х років були запущені кілька заводів в різних містах України. Але через десятиліття обладнання на заводах застаріло і продуктивність газобетону впала. Ситуацію врятували приватні інвестиції, які прийшли вже в 2000х роках. За кілька років були побудовані заводи з сучасним обладнанням, що випускають газобетон світового рівня. З 2016 року в Україні проводиться 3 кубічних мільйона газобетону в рік.
Попередня стаття Наступна стаття